ONS VERHAAL

ER WAS EENS...
HET VERHAAL VAN GIN

Laten we beginnen met een korte herinnering aan de geschiedenis van gin, waar alles begon...

Gin vindt zijn oorsprong in de 17e eeuw in de Spaanse Nederlanden, waar het bekend stond als "jenever." Het werd gepopulariseerd in Engeland na de Glorieuze Revolutie met de komst van Willem III van Oranje en werd iconisch in de 18e eeuw tijdens de "Gin Craze", een periode gekenmerkt door hoge consumptie en sociale problemen. 

Er ontstonden verschillende varianten, zoals de lichtere London Dry Gin en de sterkere Hollandse jenever. Tegenwoordig wordt gin wereldwijd geproduceerd en geconsumeerd, met een enorme variëteit aan aroma’s en stijlen.

 

Beer Street and Gin Lane, 1759 versions

ZOMER 2022
HET IDEE OM EEN GIN TE MAKEN

Hoe kwam het dat Tcharbon, het enige bedrijf dat 100% Belgische houtskool produceert en verkoopt, besloot zijn eigen gin te creëren? Het antwoord is heel simpel... samen zijn! Na een zakelijke samenwerking met verschillende brouwerijen nodigde Bertinchamps ons uit om hun faciliteiten te bezoeken en een leuke tijd samen door te brengen.

Op die dag ontdekten we dat Brouwerij Bertinchamps ook zijn eigen distilleeratelier had. Na een paar gesprekken leek het ons leuk om onze eigen gin te maken. Tijdens deze eerste ervaring viel één ingrediënt meteen op: houtschors. Daarnaast werd de wens om Tcharbon bij dit avontuur te betrekken een essentieel onderdeel van het project. Dus besloten we om actieve houtskool in onze gin te verwerken.

Maar dit was slechts het begin van een lang proces...​

 

2022 - 2024
DE JUISTE RECEPT VINDEN


Gin maken is één ding. De juiste receptuur vinden, is iets anders! Naast de basisbestanddelen van gin (jeneverbes, koriander en engelwortel), wilden we de perfecte combinatie vinden.

Op advies van onze vrienden bij Bertinchamps zou de basis van ons recept dennen zijn. Gedurende de maanden werden niet minder dan 8 verschillende recepten getest. Na te hebben geëxperimenteerd met dennenknoppen en Canadese dennennaalden, keerden we uiteindelijk terug naar onze Ardennen en gebruikten we naalden van grove den die we zelf oogsten in Manhay.

Maar onze gin miste nog steeds de juiste punch. Toen kwam de gedroogde citroenschil in beeld. En uiteindelijk was ons recept eindelijk perfect!

EEN NAAM VINDEN

Het enige wat nog moest gebeuren, was het vinden van een naam. We begonnen te brainstormen... Tcharbon heeft een gin gecreëerd. Tcharbon, gin... Waarom niet "TCHIN"?

Een naam, een logo gebaseerd op dat van Tcharbon. Tchin is klaar om gelanceerd te worden!


JUNI 2024
DE LANCERING VAN DE EERSTE FLES TCHIN!


Het is zover, we zijn er! Eind juni 2024 werd Tchin officieel gelanceerd! We zijn ontzettend blij om te zien dat ginliefhebbers onze creatie ontdekken en om onze eerste verkooppartners aan boord te hebben. Bovendien zijn de eerste reacties zeer positief!

Het avontuur begint pas, maar het ziet er nu al geweldig uit!

2024 
TCHIN GROEIT

In de loop der maanden maakt Tchin naam voor zichzelf, en steeds meer klanten en partners vertrouwen op onze gin. We hebben regelmatig de gelegenheid om onze creatie te laten ontdekken tijdens vele proeverijen bij onze verschillende partners. We nemen ook deel aan verschillende evenementen, zoals Do You Speak Gin in het Fort van Huy en diverse kerstmarkten.

Dankzij dit alles kunt u Tchin vinden bij meer dan 100 verkooppartners (brouwerijen, restaurants, kruideniers, wijnwinkels, drankenwinkels, ...).

FEBRUARI 2025
LANCERING VAN TCHIN ZONDER ALCOHOL!

Februari 2025 markeert een belangrijke mijlpaal voor Tchin met de lancering van Tchin 0%.

Gedistilleerd met hetzelfde vakmanschap als onze alcoholische versie, altijd in samenwerking met Bertinchamps, biedt Tchin 0% een intense en unieke smaakervaring.

Een 100% natuurlijke gin die tot vier keer minder suiker bevat dan het markgemiddelde.

Een verfijnd alternatief voor iedereen die de smaken van Tchin anders wil ervaren.

DE WERELD VEROVEREN!

In 2025 begint Tchin aan een internationale avontuur door deel te nemen aan prestigieuze evenementen zoals Wine Paris en Foodex in Tokio!

Populair bij de Belgen, verdient onze gin nu om de smaakpapillen van de hele wereld te veroveren. Laten we het niet voor onszelf houden!


TO BE CONTINUED...